Ni la resepinye ye :)
ni la rupe mee grng basah nye sdppp kn:)
Bahan-bahan ( 5 org makan )
- 600g mee kuning
- 2 ekor sotong
- 6 ekor udang basah
- 3 pokok sawi
- 1 sb pes lada kering
- 2 sb minyak masak
- 1/2 sb sos tiram
- 4 sb sos tomato
- 1/2 sb kicap pekat
- 3 cawan air panas
- 3 ulas bawang putih
- garam, gula & ajinomoto
- ** lada jeruk **
- cuka
- gula & garam
- lada besar hijau
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
- Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
- Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
- Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
- Lada jeruk : Potong lada menyerong. Dalam mangkuk masukkan lada. Masukkan juga cuka hingga menutupi lada. Masukkan garam & gula. Rasa ok ke tak...adjust ikut selera anda. Lada jeruk nih buat banyak pun takpa sbb boleh simpan dalam peti sejuk.
SELAMAT MENCUBA YE.....
leh msk kn tuk sya... kamu x syg sya kew?... :(
ReplyDeletebuleh2...cakap je awak nak makan bile hehe
ReplyDeletehuhuhuuu... awk mmg baik.. sya suka awk... :)
ReplyDeletesaya lagi suka awak..awak memang cikgu auto cadd saya yang terbaik tau ketika saya praktikal dulu kala:)
ReplyDeletex sangka awk sgt klakar... :-p
ReplyDeletelah awak baru tau ke?xpe2 saya sangat memahami awak sampai bile2 pon:)
ReplyDelete