Thursday, April 7, 2011

KUIH AKOK

   Aku nak kongsi resepi ni dengan semua..kuih akok  namenye..kuih ni memang berasal dari negeri cik siti wan kembang(klate la)
   Kalau mase bulan puasa kuih nie la paling aku suka makan..dari makan kuih karipap..donat tak bestla ...
tpi aku sendiri tak pernah cuba buat..macam susah je..tapi memang aku akan mencuba buat..yela tak salahkan mencuba:)

Bahan-bahan ( 36 biji )

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  4. Dsc02372
    Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. 



                                     
                                                            nie la rupa kuih akok:)

No comments:

Post a Comment